Mango prevents Heart Attack, Vitamins are also abundant

The mango season is going on. There is a glut of mangoes everywhere in the market. Mango is not only delicious to eat, but it is helpful in protecting us from diseases like heart attack and cancer. Potassium, magnesium, copper and vitamin C are found in plenty in it. It is more beneficial to eat mango food one hour before or one hour after meal. Its effect is hot, but mixing it with milk does not keep it warm.

अभी आम का सीजन चल रहा है है। मार्केट में हर जगह आम की भरमार है। आम न सिर्फ खाने में स्वादिष्ट है, बल्कि यह हमें हार्ट अटैक और कैंसर जैसी बीमारियों से बचाने में मददगार है। इसमें पोटैशियम, मैग्नीशियम, कॉपर और विटामिन-सी भरपूर मात्रा में पाए जाते हैं। खाने के एक घंटे पहले या एक घंटे बाद में आम खाना खाना ज्यादा फायदेमंद हैं। इसकी तासीर गर्म होती है, लेकिन इसे दूध में मिलाने से गर्म नहीं रहता है।

If you eat mango keeping these things in mind, then weight will not increase: mangoes are rich in vitamin C, B6 and vitamin A. It is also fat, cholesterol and salt free. There is a perception among people that mango increases obesity. It's not like this. Mango is high in carbohydrates and fiber. Consuming it with more fiber reduces serum cholesterol level.

यदि इन बातों को ध्यान में रखते हुए आम खाएंगे तो वजन नहीं बढ़ेगा : आम में विटामिनसी, बी-6 और विटामिन-ए प्रचुर मात्रा में होता है। यह फैट, कोलेस्ट्रॉल और साल्ट फ्री भी होता है। लोगों में यह धारणा बनी हुई है कि आम मोटापा बढ़ाता है। ऐसा नहीं है। आम में कार्बोहाइड्रेट और फाइबर की मात्रा ज्यादा होती है। ज्यादा फाइबर होने से इसका सेवन करने से सीरम कोलेस्ट्रॉल लेवल कम होता है। 

How many calories will be obtained from a mango: There are 135140 calories. If you take a little food 5 times a day. Including three mangoes can burn 400 calories. This will reduce the loss of one meal. 

एक आम से कितनी मिलेगी कैलोरी : 135140 कैलोरीज होती है। अगर दिन में 5 बार थोड़ाथोड़ा खाना लेते हैं। तीन आम शामिल करने से 400 कैलोरीज बर्न की जा सकती है। इससे एक मील की कमी पूरी होगी। 

Diabetes Hypertension: Sugar patients should not eat mangoes. If you take 30-40 grams of chopped fruits like watermelon, mango, papaya, then it is not harmful for blood pressure and diabetes patients. By eating it 30 minutes before going to the gym, there will be plenty of energy in the body.

डायबिटीज हाइपरटेंशन :  शुगर के पेशेंट्स आम नहीं खाएं। अगर कटे हुए फल जैसे तरबूज, आम, पपीता को 30 से 40 ग्राम लेते हैं तो यह ब्लड प्रेशर और डायबिटीज पेशेंट्स के लिए नुकसानदायक नहीं है। जिम जाने के 30 मिनट पहले इसे खाने से शरीर में भरपूर एनर्जी रहेगी।

Acidity: Take mangoes in the morning for breakfast. The tartar, melid, and citric acid present in it reduce acidity. According to experts, taking mango for breakfast and lunch benefits the body.

एसिडिटी : आम को सुबह नाश्ते में लें। इसमें मौजूद टरटर, मेलिड और सिट्रिक एसिड एसिडिटी कम करते हैं। एक्सपर्ट के अनुसार, आम को ब्रेकफास्ट और लंच में लेने से शरीर को फायदा मिलता है।

Another investigation directed at the University of California, Davis tracked down that two cups of mangos daily effectsly affected systolic circulatory strain among solid postmenopausal ladies. Mango utilization loosened up veins in just two hours after consumption. Moreover, a portion of the members showed ideal changes in the creation of breath methane, a sign of the expected impact on gut aging. 

कैलिफोर्निया विश्वविद्यालय, डेविस में निर्देशित एक अन्य जांच ने पता लगाया कि दो कप आम दैनिक रूप से ठोस पोस्टमेनोपॉज़ल महिलाओं में सिस्टोलिक संचार तनाव को प्रभावित करते हैं। आम के सेवन से मात्र दो घंटे में ही नसें खुल जाती हैं। इसके अलावा, सदस्यों के एक हिस्से ने सांस मीथेन के निर्माण में आदर्श परिवर्तन दिखाया, जो आंत की उम्र बढ़ने पर अपेक्षित प्रभाव का संकेत है।

"This is the main investigation to show positive vascular impacts of mango admission in people," said lead specialist Robert Hackman, with the UC Davis Department of Nutrition. He introduced the discoveries today at the American Society for Nutrition yearly gathering, Nutrition 2018, in Boston. "Our outcomes expand on past creature and cell contemplates that highlight the expected advantages of mangos to advance wellbeing." 

यूसी डेविस डिपार्टमेंट ऑफ न्यूट्रिशन के प्रमुख विशेषज्ञ रॉबर्ट हैकमैन ने कहा, "लोगों में आम के प्रवेश के सकारात्मक संवहनी प्रभावों को दिखाने के लिए यह मुख्य जांच है।" उन्होंने बोस्टन में अमेरिकन सोसाइटी फॉर न्यूट्रिशन वार्षिक सभा, न्यूट्रिशन 2018 में आज खोजों की शुरुआत की। "हमारे परिणाम पिछले जीवों और सेल चिंतन पर विस्तारित होते हैं जो आमों के अपेक्षित लाभों को आगे बढ़ाने के लिए अपेक्षित लाभ को उजागर करते हैं।"

Mangos contain a blend of polyphenols, including mangiferin, quercetin, gallotannins, and gallic corrosive, that have been the focal point of past examinations investigating the potential wellbeing ensuring properties of mangos. Li and partners accept the centralization of these bioactive mixtures in mangos might be answerable for the positive reaction. 

आम में मैंगिफेरिन, क्वेरसेटिन, गैलोटेनिन और गैलिक संक्षारक सहित पॉलीफेनोल्स का मिश्रण होता है, जो आम के गुणों को सुनिश्चित करने वाले संभावित भलाई की जांच करने वाली पिछली परीक्षाओं का केंद्र बिंदु रहा है। ली और साझेदार स्वीकार करते हैं कि आम में इन जैव सक्रिय मिश्रणों का केंद्रीकरण सकारात्मक प्रतिक्रिया के लिए उत्तरदायी हो सकता है।

Technique and Results (तकनीक और परिणाम)

In the investigation, 24 solid postmenopausal ladies devoured 330 grams (2 cups) of mango day by day for 14 days. The nectar mango (additionally alluded to as Ataulfo) was picked for the examination because of the great grouping of polyphenols in this mainstream assortment. 

जांच में, 24 ठोस पोस्टमेनोपॉज़ल महिलाओं ने 14 दिनों तक प्रतिदिन 330 ग्राम (2 कप) आम का सेवन किया। इस मुख्यधारा के वर्गीकरण में पॉलीफेनोल्स के महान समूह के कारण अमृत आम (अतिरिक्त रूप से एटाल्फो के रूप में उल्लिखित) को परीक्षा के लिए चुना गया था।

Following the 14 days of mango utilization, the examination members continued their typical every day diet however dispensed with mango consumption for 13 days. Estimations were taken during each visit, including pulse and circulatory strain, blood tests and breath tests, which are progressively utilized in nourishment studies to assess gut wellbeing status. 

आम के 14 दिनों के उपयोग के बाद, परीक्षा सदस्यों ने अपना सामान्य दैनिक आहार जारी रखा लेकिन 13 दिनों तक आम का सेवन नहीं किया। प्रत्येक दौरे के दौरान नाड़ी और संचार तनाव, रक्त परीक्षण और सांस परीक्षण सहित अनुमान लिए गए थे, जो आंत की भलाई की स्थिति का आकलन करने के लिए पोषण अध्ययन में उत्तरोत्तर उपयोग किए जाते हैं।

Toward the beginning of the examination, pulse was not essentially extraordinary between the investigation visits. However whenever mango was burned-through, systolic circulatory strain was fundamentally lower two hours after mango admission contrasted with standard qualities. Heartbeat pressure was additionally altogether diminished two hours subsequent to eating mango. 

परीक्षा की शुरुआत में, जांच यात्राओं के बीच नाड़ी अनिवार्य रूप से असाधारण नहीं थी। हालांकि जब भी आम को बर्न-थ्रू किया जाता था, तो आम के प्रवेश के दो घंटे बाद सिस्टोलिक सर्कुलेटरी स्ट्रेन मूल रूप से कम होता था। आम खाने के दो घंटे बाद दिल की धड़कन का दबाव भी पूरी तरह कम हो गया था।

Systolic pulse (the upper number in circulatory strain readings) demonstrates how much pressing factor your blood is applying against your supply route dividers when the heart beats. Heartbeat pressure is the contrast among systolic and diastolic (base number) in circulatory strain readings. Heartbeat pressing factor can be utilized as a marker of heart wellbeing. 

सिस्टोलिक पल्स (सर्कुलेटरी स्ट्रेन रीडिंग में ऊपरी संख्या) दर्शाती है कि जब दिल धड़कता है तो आपका रक्त आपके सप्लाई रूट डिवाइडर पर कितना दबाव डालता है। दिल की धड़कन का दबाव संचार तनाव रीडिंग में सिस्टोलिक और डायस्टोलिक (आधार संख्या) के विपरीत है। दिल की धड़कन को दबाने वाले कारक का उपयोग हृदय की भलाई के एक मार्कर के रूप में किया जा सकता है।

Breath levels of hydrogen and methane were estimated, which mirror the measure of these gases that were delivered because of microbial aging in the intestinal plot. Some investigation members created hydrogen, some delivered methane, and others created the two gases or neither of them. Six of the 24 members created methane, and of these six, three shown huge decrease in the wake of devouring mango, which is viewed as an ideal result for gut wellbeing. 

हाइड्रोजन और मीथेन के सांस स्तर का अनुमान लगाया गया था, जो इन गैसों के माप को दर्शाता है जो आंतों के भूखंड में माइक्रोबियल उम्र बढ़ने के कारण वितरित किए गए थे। कुछ जांच सदस्यों ने हाइड्रोजन बनाया, कुछ ने मीथेन दिया, और अन्य ने दो गैसों को बनाया या उनमें से कोई भी नहीं। 24 सदस्यों में से छह ने मीथेन बनाया, और इन छह में से तीन ने आम को खाने के बाद भारी कमी दिखाई, जिसे आंत की भलाई के लिए एक आदर्श परिणाम के रूप में देखा जाता है।

The specialists presume that mangos might be a heart-sound natural product that may help assume a part in lessening the danger of cardiovascular sickness. Longer-term considers including other populace bunches are justified.

विशेषज्ञों का मानना ​​है कि आम एक दिल की आवाज वाला प्राकृतिक उत्पाद हो सकता है जो हृदय रोग के खतरे को कम करने में एक भूमिका निभाने में मदद कर सकता है। अन्य जनसंख्या समूहों सहित लंबी अवधि के विचार उचित हैं।

Post a Comment

0 Comments

Close Menu