Eat Wild Fruits and Forget Forgetting

Eat fruits and forget amnesia. Yes, fruits are useful in combating the enzyme called 'Acetyl choline esterase' responsible for the Alzheimer's disease of old age, Alzheimer's, some of which are found only in the forests. The medicinal properties found in them control the factors of memory omission.

फल खाइए और भूलने की बीमारी को ही भूल जाइए। जी हां, बुढ़ापे में होने वाली भूलने की बीमारी 'अल्जाइमर' के लिए जिम्मेदार 'एसिटाइल कोलीन एस्टरेज' नामक एंजाइम से मुकाबले में फल उपयोगी होते हैं, जिनमें कुछ जंगलों में ही पाए जाते हैं। इनमें पाए जाने वाले औषधीय गुण स्मृति लोप के कारकों को नियंत्रित करते हैं।

Six out of about 30 types of fruits found in the forests of Chhattisgarh have been found to have beneficial elements. These are the fruits of Peepal (Ficus Religiosa), Kasahi (Bridelia retusa), Tendu (Diospiraus melanozylon), Kadamba (Neolamarkia kadamba), Chhin (Phoenix sylvestrix) and Bhelwa (Semacarpus anacardium). Apart from these, juices of fruits like guava, berries, plum, vine, tamarind, mahua etc. have also found subtle useful properties.

छत्तीसगढ़ के जंगलों में पाए जाने वाले करीब 30 प्रकार के फलों में से छह में गुणकारी तत्व मिले हैं। ये हैं पीपल (फाइकस रिलिजियोसा) का फल, कसही (ब्राइडेलिया रिट्युसा), तेंदु (डायोस्पाइरास मेलेनोजाइलोन), कदंब (नियोलैमार्किया कदंबा), छिन (फिनिक्स सिल्वेस्ट्रिक्स) और भेलवा (सेमेकार्पस एनाकार्डियम)। इनके अलावा अमरूद, जामुन, बेर, बेल, इमली, महुआ आदि फलों के रसों में भी सूक्ष्म उपयोगी गुण मिले हैं।

Professor Rohit Kumar Pradhan, researcher of the Life Sciences Studies School (Life Science) of Pandit Ravi Shankar Shukla University and researcher Gyanchandra Sahu said after studying that the neuro transmitter can be kept safe by incorporating the said wild fruits in the diet. Due to this, the problem of Alzheimer's disease will not come close to the man either.

पंडित रविशंकर शुक्ल विश्वविद्यालय के जीवन विज्ञान अध्ययनशाला (लाइफ साइंस) के अनुसंधानकर्ता प्रोफेसर रोहित कुमार प्रधान और शोधार्थी ज्ञानचंद्र साहू ने अध्ययन के बाद बताया कि उक्त जंगली फलों को आहार में शामिल करके न्यूरो ट्रांसमीटर को सुरक्षित रखा जा सकता है। इससे भूलने की बीमारी यानी अल्जाइमर की समस्या आदमी के नजदीक भी नहीं आएगी।

Significantly, there are innumerable nerve cells in our brain, between which information is exchanged through 'acetyl choline', but in the state of Alzheimer's disease, the amount of 'acetyl choline esterase' is increased, which inactivates acetyl choline. She does it. Because of this, a man starts forgetting even the smallest things in a short time. Scientists in the study found that wild fruits have the properties to keep the cells of the nervous system healthy. This can control the factors of forgetting. 

गौरतलब है कि हमारे मस्तिष्क में असंख्य तंत्रिका कोशिकाएं होती हैं, जिनके बीच सूचनाओं का आदान-प्रदान 'एसिटाइल कोलीन' के जरिये होता है, लेकिन अल्जाइमर रोग की अवस्था में 'एसिटाइल कोलीन एस्टरेज' की मात्रा बढ़ जाती है, जो एसिटाइल कोलीन को निष्क्रिय कर देती है। इस कारण कोई भी आदमी छोटी-छोटी बातों को भी कम समय में ही भूलने लगता है। अध्ययन में विज्ञानियों ने पाया कि जंगली फलों में तंत्रिका तंत्र की कोशिकाओं को स्वस्थ रखने के गुण मौजूद हैं। इससे भूलने के कारकों को नियंत्रित किया जा सकता है। 

This is "Amnesia" 

Amsesia means symptoms of Alzheimer's include lack of memory, inability to make decisions, difficulty speaking. This leads to serious social and family problems. It has the most effect. In the initial days, the person suffering from this has a lot of difficulty in remembering things. He tries to remember, but that thing stops reaching the mind. When this disease takes serious form If a slow person forgets even the special people in his life. Therefore, research will be effective: Prof. Pradhan, an expert in life sciences, said that this research has been done to find an alternative to organic and herbal remedies instead of chemical elements. Estimates. It is expected that the number of Alzheimer's patients in the country will reach 5 million by the year 2050. Looking at this, this research can prove to be very beneficial. The youngest in the world are in India. Because of this, the elderly are also the most in India. Since the disease affects the elderly the most, the challenge Strategic preparation is essential for combat. The medicinal properties found in these are able to control the factors of memory loss.

ये है भूलने का रोग

भूलने का रोग यानी अल्जाइमर के लक्षणों में याददाश्त की कमी होना, निर्णय न ले पाना, बोलने में दिक्कत आना शामिल है। इसकी वजह से सामाजिक और पारिवारिक समस्याओं की गंभीर स्थिति बन जाती है। बुजुर्गों पर अल्जाइमर का सबसे अधिक प्रभाव होता है। शुरुआती दिनों में इससे पीड़ित व्यक्ति को बातें याद रखने में काफी मुश्किलें आती हैं। वह याद करने की कोशिश तो करता है, लेकिन दिमाग तक वह बात पहुंचनी बंद हो जाती है। जब ये बीमारी गंभीर रूप ले लेती है तो धीरेधीरे व्यक्ति अपने जीवन के खास लोगों को भी भूल जाता है। इसलिए प्रभावकारी होगा अनुसंधान: जीवन विज्ञान के विशेषज्ञ प्रो. प्रधान ने बताया कि रासायनिक तत्वों की जगह आर्गेनिक व हर्बल उपचार का विकल्प ढूंढने के लिए यह अनुसंधान किया गया है। अनुमान है कि देश में वर्ष 2050 तक अल्जाइमर के मरीजों की संख्या 50 लाख तक पहुंच जाएगी। इसे देखते हुए यह शोध काफी लाभकारी साबित हो सकता है। विश्व में सबसे अधिक युवा भारत में हैं। इसकी वजह से भविष्य में बुजुर्ग भी सबसे अधिक भारत में होंगे। चूंकि, यह बीमारी सबसे अधिक बुजुगों को प्रभावित करती है, इसलिए चुनौती से मुकाबले के लिए रणनीतिक तैयारी जरूरी है। इनमें पाए जाने वाले औषधीय गुण स्मृति लोप के कारकों को नियंत्रित करने में सक्षम

Study was done like this...

The study was done keeping in mind that which particular fruit, flower or vegetable can be tried to prevent the disease by including it in the food and food of the people. The effect on acetyl choline esterase of their juices etc. was seen by bringing fruits from the forest. Investigations found that the medicinal elements of these fruits control excess amounts of acetyl choline esterase.

ऐसे किया अध्ययन 

लोगों के खान-पान में किस खास फल, फूल या सब्जी को शामिल करके किस बीमारी को रोकने का प्रयास किया जा सकता है, इस बात को ध्यान में रखकर अध्ययन किया गया। जंगल से फल लाकर उनके रस आदि का एसिटाइल कोलीन एस्टरेज पर प्रभाव देखा गया। जांच में पाया गया कि इन फलों के औषधीय तत्व एसिटाइल कोलीन एस्टरेज की अतिरिक्त मात्रा को नियंत्रित करते हैं। 

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2 Comments

  1. Thank you for these important informations

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    1. Most Welcome... I'll keep updating u with more healthy contents like this... Stay Tuned

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