Pure Ghee made of Cow's milk Increases Disease Resistance and Boosts Immunity Power.

For a long time, the perception among the common people across the country is quite strong that the consumption of ghee or butter increases the fat of man, but according to various research this is not a correct assumption. Pure ghee made from cow's milk contains all the nutrients that make the body healthy. Ghee contains many vitamins that help in burning fat. Apart from this, there are also healthy fatty acids which are helpful in reducing weight.

लंबे समय से देसभर में आम लोगों के बीच यह धारणा काफी मजबूत है कि घी या फिर मक्खन के सेवन से आदमी का फैट बढ़ जाता है लेकिन विभिन्न शोध के अनुसार यह सही धारणा नहीं है। गाय के दूध से घर पर बने शुद्ध घी में शरीर को स्वस्थ बनाने वाले तमाम पोषक तत्व मौजूद होते हैं। घी में ऐसे कई विटामिंस होते हैं, जो फैट को गलाने में मदद करते हैं। इसके अलावा इनमें हैल्दी फैटी एसिड्स भी पाए जाते हैं जो वजन कम करने में मददगार होते हैं।

Ghee does not contain lactose and casein. In such a situation, it is also convenient for those who do not digest dairy products. It is also beneficial for them. It has anti-cancer and antiviral properties. These elements strengthen the immunity of the person in the body and protect him from various types of infections. Regular intake in the diet makes the joints strong and does not cause joint pain even in old age. So do not stop eating ghee. Start eating ghee to stay healthy. This will protect against diseases.

घी में लैक्टोज और कैसीन नहीं होता है। ऐसे में यह उन लोगों के लिए भी खाने में सुविधाजनक होता है जो डेयरी प्रोडेक्ट्स को पचा नहीं पाते हैं। यह उनके लिए भी लाभदायक है। इसमें एंटी-कैंसर और एंटीवायरल प्रॉपर्टीज होती हैं। ये तत्व व्यक्ति के शरीर में रोग प्रतिरोधक क्षमता को मजबूत करते हुए उसे विभिन्न तरह के इन्फेक्शन से बचाते हैं। डाइट में नियमित इसका सेवन करने से ज्वॉइंट्स मजबूत होते हैं और बढ़ती उम्र में भी जोड़ों का दर्द नहीं होता है। इसलिए घी खाना बंद नहीं करें। हेल्दी रहने के लिए घी खाना शुरू करें। यह बीमारियों से बचाव करेगा।

How to lose weight by eating ghee. (घी खाने से कैसे वजन घटता है।)

1. Essential amino acids are present. These make the cells that increase fat become narrower. Rapid weight loss.

जरूरी एमीनो एसिड्स होते हैं। इनसे फैट बढाने वाली सैल्स संकुचित होती हैं। तेजी से वजन घटता है। 

2. Conjugated linoleic acid acts like omega-six fatty acids.

कंजुगैटेड लिनोलेइक एसिड ओमेगा-छह फैटी एसिड की तरह काम करता है। 

3. Omega six fatty acids also help to increase lean body mass and reduce fat mass. It also helps in reducing weight.

ओमेगा छह फैटी एसिड लीन बॉडी मास बढ़ाने तथा फैट मास कम करने में भी मदद करता है। इससे भी वजन कम करने में मदद मिलती है। 

4. Ghee contains such nutrients which are also useful for improving digestion and reducing inflammation. These things also help in weight loss. 

घी में ऐसे पोषक तत्व पाए जाते हैं जो पाचन दुरुस्त करने तथा सूजन कम करने के काम भी आते हैं। ये चीजें भी वजन घटाने में मदद करती हैं।

As indicated by Ayurveda, it improves the ingestion capacity of the small digestive organs and diminishes the acidic pH of our gastrointestinal parcel. Ghee is a rich wellspring of Omega-3 unsaturated fats which decline LDL cholesterol. Cow's ghee is a characteristic cell reinforcement which disposes of free extremists and represses oxidation measure. In this way, it forestalls degenerative changes in our musculoskeletal framework, forestalls untimely maturing and forestalls Alzheimer's infection.

आयुर्वेद के अनुसार, यह छोटे पाचन अंगों की अंतर्ग्रहण क्षमता में सुधार करता है और हमारे गैस्ट्रोइंटेस्टाइनल पार्सल के अम्लीय पीएच को कम करता है। घी ओमेगा -3 असंतृप्त वसा का एक समृद्ध स्रोत है जो एलडीएल कोलेस्ट्रॉल को कम करता है। गाय का घी एक विशिष्ट कोशिका सुदृढीकरण है जो मुक्त चरमपंथियों का निपटान करता है और ऑक्सीकरण उपाय को दबाता है। इस तरह, यह हमारे मस्कुलोस्केलेटल ढांचे में अपक्षयी परिवर्तनों को रोकता है, असमय परिपक्व होने से रोकता है और अल्जाइमर के संक्रमण को रोकता है।

Ghee is fortifying and eliminates poisons from our framework. "The butyric corrosive in blend with nutrients A, D, E, and K present in ghee helps in boosting invulnerability, advances gut wellbeing, keeps your hair and skin sound, greases up joints and fortifies our bones.

घी हमारे सिस्टम को मजबूत करता है और विषाक्त पदार्थों को निकालता है। “घी में मौजूद विटामिन ए, डी, ई और के के साथ ब्यूटिरिक एसिड प्रतिरक्षा को बढ़ाने में मदद करता है, आंत के स्वास्थ्य को बढ़ावा देता है, आपके बालों और त्वचा को स्वस्थ रखता है, जोड़ों को चिकनाई देता है और हमारी हड्डियों को मजबूत करता है।

Specialists say that ghee really assists you with getting more fit. "The butyric corrosive and medium chain fatty substances in ghee help in preparing difficult muscle to fat ratio and disposing of it. Ghee can likewise help in expanding great HDL cholesterol.

विशेषज्ञों का कहना है कि घी वास्तव में आपको अधिक फिट होने में मदद करता है। "घी में ब्यूटिरिक संक्षारक और मध्यम श्रृंखला वसायुक्त पदार्थ कठिन मांसपेशियों को वसा के अनुपात को तैयार करने और इसे निपटाने में मदद करते हैं। इसी तरह घी महान एचडीएल कोलेस्ट्रॉल को बढ़ाने में मदद कर सकता है।

In the event that you don't wish to get carried away with it, burn-through 2-3 teaspoons (10-15ml) of cow's ghee day by day for ideal advantages. Having a lot of ghee can transform it into undesirable fats and is terrible for your wellbeing. "In the event that you devour enormous measure of hydrogenated ghee (Buffalo Ghee) will prompt thickening of supply routes, amassing of fats in body and diminished digestion.

यदि आप इसके साथ बहना नहीं चाहते हैं, तो आदर्श लाभ के लिए प्रतिदिन 2-3 चम्मच (10-15 मिली) गाय का घी जलाएं। बहुत अधिक घी खाने से यह अवांछित वसा में बदल सकता है और यह आपके स्वास्थ्य के लिए हानिकारक है। "यदि आप भारी मात्रा में हाइड्रोजनीकृत घी (भैंस का घी) खाते हैं, तो आपूर्ति मार्गों को मोटा होना, शरीर में वसा जमा होना और पाचन में कमी आएगी।

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